Obiective turistice Muzee Maximizare
Înregistrare  Autentificare 
Cauta Obiectiv
Obiective

Gradina Botanica Bucuresti

   comments 41 Comentarii    Categoria Romania

Gradina Botanica Bucuresti Romania este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice Bucuresti


DetaliiProfil :

Muzeu gradina botanica


Istoric


Gradina Botanica din Bucuresti a fost inaugurata la 5 noiembrie 1860 la initiativa doctorului Carol Davila, in urma unui decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Primul director a fost botanistul Ulrich Hoffmann.

Sub conducerea lui Prof. Dr. Dimitrie Brandza ,in anul 1884, a fost mutata pe amplasamentului actual al Gradinii Botanice. Aceasta presupus construirea si popularea primelor sere (utilizand modelul serelor Gradinii Botanice din Liège), construirea Institutului Botanic in care au functionat, pana la bombardamentul din 4 Aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetala, Herbarul si Muzeul Botanic, efectuarea principalelor plantatii de arbori si arbusti.

Situatia Gradinii Botanice s-a imbunatatit incepand cu anul 1954, cand a trecut din nou sub conducerea Universitatii din Bucuresti, pozitie pe care si-o mentine si in prezent.
Procesul de revigorare a fost marcat de constructia unui complex de sere de productie, destinat sa asigure materialul vegetal necesar sectoarelor exterioare, de constructia noului Institut Botanic (1960), in care functioneaza in prezent disciplinele Botanice, Microbiologia si Genetica, de constructia complexului de sere de expozitie (1973-1976), cu o suprafata de peste 2500 mp, si de inaugurarea in anul 1978 a noului Muzeu Botanic, amenajat pe baze ecologice.Gradina se intinde astazi pe o suprafata de 17,5 ha, localizata in partea vestica a orasului Bucuresti, pe malul drept al Dambovitei.

In anul 1994, o data cu prima Sesiune Nationala de Comunicari Stiintifice Botanice, Gradina Botanica bucuresteana primeste numele Prof. Dr. Dimitrie Brandza. cel care s-a straduit atat de mult sa o refaca pe amplasamentul sau actual.


Patrimoniu


Gradina Botanica din Bucuresti este organizata pe sectoare:  

  • Sectoare Exterioare
  • Sectoare Interioare
  • Muzeul Botanic  

SECTOARELE EXTERIOARE ale Gradinii Botanice

SECTORUL DECORATIV

este amplasat la intrarea in Gradina Botanica, se intinde pe o suprafata de circa 5000 mp. Rolul lui este de a asigura tot timpul anului un decor atat prin diversitatea si culoarea florilor cat si prin formele de crestere si coloritul frunzelor unor plante. Colectie are aproximativ 500 de specii de plante lemnoase si erbacee . In acest sectorul decorativ puteti gasi: Actinidia sp., Liriodendron tulipifera, Circis siliquastrum, Calicanthus sp., Fritillaria sp., colectia de Tulipa, de Salvia sp. de Paeonia sp., alaturi de numeroase plante anuale, bienale sau perene.

SECTORUL PLANTE RARE

(sector exterior) cuprinde in prezent specii endemice, rare sau amenintate la nivel national si european.

SECTORUL PLANTE MEDITERANEENE

(sector exterior) cuprinde peste 100 de specii cu origine mediteraneana, dintre care unele se regasesc si in flora spontana a tarii noastre, in regiuni cu climat asemanator cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei si Banatului. Printre plantele tipic mediteraneene cultivate aici se numara: Arum italicum, Asphodeline lutea, Aubrieta deltoidea, Bituminaria bituminosa, Calendula officinalis, Echium italicum, Euphorbia myrsinites, Ficus carica, Heleborus lividus subsp. corsicus, Helianthemum nummularium subsp. glabrum, Hyacinthus non-scripta, Ilex aquifolium, Lathyrus latifolius, Lavandula angustifolia, Lithospermum purpurocaerulaeum, Melissa officinalis, Muscari racemosum, Punica granatum, Rosa gallica , Ruscus aculeatus, Ruta graveolens, Salvia officinalis, Buxus sempervirens, Zizyphus jujuba.

SECTORUL GRADINA ITALIANA

(sector exterior) este organizat in forme geometrice este localizat in imediata apropiere a Institutului Botanic, In acest sector gasim unele specii de plante acvatice (Ceratophyllum demersum, Potamogeton sp., Nymphaea alba, Alisma plantago-aquatica), cat si palustre (Butomus umbellatus, Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Typha angustifolia, Sparganium ramosum, Mentha aquatica etc.).

SECTORUL FLORA DOBROGEI

(sector exterior) are O serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile specifice de clima ale acestei regiuni sunt cultivate :speciile lemnoase (Jasminum fruticans, Paliurus spina-christi, Cotinus coggygria), liane (Periploca greaca, Smilax excelsa), specii de plante erbacee (Adonis vernalis, Paeonia tenuifolia, Paeonia peregrina, Crambe maritima, Gymnospermium altaicum, Asphodeline lutea, Iris pumila, Geranium tuberosum etc.).

SECTORUL MUNTII CARPATI

(sector exterior) reda in miniatura lantul Carpatic cu flora sa erbacee, arbustiva si arboricola. Speciile sunt grupate aici pe zone de vegetatie. In zona padurilor de foioase intalnim cer (Quercus cerris), garnita (Q. frainetto), gorun (Q, robur), fag (Fagus sylvatica), mesteacan (Betula pendula), carpen (Carpinus betulus), precum si arbusti ca alun (Corylus avellana), corn (Cornus mas), sanger (Cornus sanguinea), paducel (Crataegus monogyna) etc. Zona padurilor de conifere cuprinde specii ca brad (Abies alba), molid (Picea abies), pin (Pinus sylvestris), zambru (Pinus cembra), tisa (Taxus baccata), ienupar (Juniperus communis), larita (Larix decidua ssp. polonica).

SECTORUL COLINA CONIFERELOR

(sector exterior) cu cascada reprezinta o zona de atractie semnificativa pentru publicul vizitator. Sectorul cuprinde atat conifere autohtone, cat si din alte zone ale globului, cum ar fi chiparosul de balta (Taxodium distichum), originar din America de Nord. Conditia functionarii acestui sector este data de functionarea cascadei. Apa pe care o aduce asigura coniferelor umiditatea atmosferica necesara, alimentand totodata lacul de joasa adancime situat la baza cascadei, acoperit de nuferi si marginit de palcuri de chiparos de balta.

ROSARIUM (sector exterior)

ocupa o suprafata de aproximativ 0.7 ha avand in componenta aproximativ 130 de soiuri cu talie diferita (inalti, de talie joasa si pitici), cu flori solitare sau grupate in inflorescente bogate soiurile ‘Floribunda’ ‘Super Star’, ‘Rapsody in Blue’, ‘Abraham Darby’, ‘Brandenburg’, ‘Kronenburg’, ‘Maria Callas’, ‘Foc de tabara’, ‘Chrysler Imperial’, ‘Doamna in mov, ‘Queen Elisabeth’ etc.)

COLECTIA DE IRIS

(sector exterior) cuprinde 7 specii si peste 100 de soiuri de Iris germanica. Dintre soiuri remarcam ‘Concord velvet’, de un mov catifelat, ‘Golden kind’, cu floare mare, galbena, ‘Lady Boscoven’, cu tija incarcata de numeroase flori de un alb pur, ‘Blue Danube’, cu flori de marime mijlocie de un albastru catifelat, ‘Gentius’., cu flori aproape negre, ‘Frivolite’ cu flori albe, ‘Violet harmony’, cu flori de marime total neobisnuita si de un violet deosebit

SECTORUL PLANTE UTILE

reprezentata de specii cu utilizari in medicina populara sau pentru obtinerea unor produse farmaceutice. Pe langa acestea, aici se cultiva plante furajere, melifere, zaharifere, amidonoase, oleaginoase, taninifere, tinctoriale, cromatice, plante utilizate pentru obtinerea fibrelor textile, a hartiei, plante pentru bauturi.In prezent in sectorul plantelor utile se cultiva 320 taxoni.

Sectoare Interioare

Serele din expozitie au o mare diversitate de specii de plante din cele mai diferite colturi ale planetei. Serele beneficiaza de conditiile speciale de temperatura si umiditate care faciliteaza dezvoltarea si inmultirea lor. Serele au opt compartimente careadapostesc colectii de plante grupate in functie de conditiile ecologice specifice mediului lor natural: colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi, bromelii. Pavilionul central al serelor gradinii botanice este "Palmariul" se intinde pe o suprafata 600 mp cu o inaltime de 18,5 m si este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare.Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa, Indochina etc. Dintre cele mai reprezentative pot fi mentionate: Chamaeropsis humilis (Mediterana), Trachycarpus fortunei (China), Sabal blackburnianum (India de vest), Washingtonia filifera (California), Phoenix dactylifera (Arabia), Caryota mitis (Indochina). Colectia de ficusi cuprinde 20 de specii de talie mare, dintre care deosebit de decorative sunt: Ficus elastica, F. pandurata (China), F. benjamina (Malaya), F. pumila (China, Japonia), F. rubiginosa (India de est). Colectia de filodendroni grupeaza 17 specii: Philodendron andreanum (Columbia), P. elegans si P. erubescens (America tropicala), P. longilaminatum (Brazilia), P. sagittifolium (Mexic), in marea lor majoritate accesibile vizitatorilor pentru achizitionare. O serie de alte plante deosebit de decorative (Musa sapientium, Strelitzia nicolai, Carica papaya, Spathiphyllum floribundum, S. cochlearispatum, Araucaria excelsa) insotesc colectiile adapostite in Palmariu.

Sectorul Orhideelor

adaposteste 36 de specii de orhidee  Cattleya labiata (Brazilia), Cymbidium aloifolium (Java), Stanhopea tigrina (Mexic) si Vanda tricolor (Java) . Tot aici se pot admira diferitele specii de Dracaena, Begonia, Anthurium, Peperomia etc.

Sectorul Ferigilor Exotice

adaposteste specii din aproape toate zonele calde ale globului: Adiantum capillus-veneris (Mediteraneana), Asplenium viviparum.

Sectorul Plante Mediteraneene

Subtropicale cuprinde :specii de citrice (lamai, portocali, grape-fruit si mandarini)  arborele de cafea (Coffea arabica), maslinul (Olea europaea), dafinul (Laurus nobilis), arborele de camfor (Cinnamomum camphora), azalee (Rhododendron hybridum), cateva varietati de camelii (Camellia japonica) si alte specii decorative (Nerium oleander, Clivia nobilis, Rosmarinus officinalis etc.).

Sectorul Plante de apa

- tropicale.contine o colectie de nuferi tropicali (Nymphaea odorata, N. capensis si N. rubra), plante mari de Pandanus veitchi, specii de Echinodorus, Sagittaria , plantele carnivore, specii de Drosera, Nepenthes si Dionea.

Sectorul Plante suculente si Cactusi

adapostesc plante din zone aride si desert. Dintre speciile de plante suculente se remarca: Agave filifera (Mexic), Cereus jamacaru (Venezuela), Euphorbia splendens ( Madagascar), Aloe arborescens (Africa) In sectorul cactuti regasim Cactusi Mamillaria prolifera (Cuba) si M. fischeri,  Melocactus bahiensis (Brazilia),  Echinopsis tubiffera ( Argentina), cu Echinocactus grusoni ( Mexic)  Opuntia (O. ficus-indica, O. vulgaris, O. microdasys) din America tropicala, Mexic si Argentina.

Sectorul Bromelii

Contine peste 45 de specii din familia Bromeliaceae, originare din America Centrala si America de Sud, :Aechmea fasciata, Cryptanthus undulatus, Karatas plumierii, Guzmania lingulata, Tillandsia usneoides).

Serele vechi

Sera Veche a Grădinii Botanice “D. Brandza” a fost construită între anii 1889-1891, după modelul Serelor de la Liege (Belgia). A fost deschisă pentru public până în anul 1976, an în care s-a finalizat construcţia Serelor de expoziţie. De atunci şi până în 2011 a servit drept spaţiu de multiplicare a speciilor exotice.

În 2011 a început reabilitarea acestor Sere Vechi, iar unul dintre pavilioane a fost deja terminat şi deschis publicului vizitator începând cu 5 noiembrie. Acest pavilion a fost gândit să adăpostească un colţ de pădure tropicală. El va fi extrem de util studenţilor biologi care pot cunoaşte aici reprezentanţi ai multor familii de plante exotice, pot observa diversitatea formelor biologice, diversitatea tipurilor de organe vegetative, de flori, fructe, seminţe. De asemenea, pavilionul reprezintă un loc ideal pentru activităţi de educaţie ecologică cu preşcolari şi şcolari.

Ce plante anume putem admira în acest pavilion?

Stratul arborilor este reprezentat de specii de ficus  - Ficus elastica, Ficus benjamina, Ficus religiosa, Ficus benghalensis, Ficus triangularis, Ficus binnendijkii, Ficus bussei, Ficus glabella, şi bananieri - Musa acuminata, Musa × paradisiaca.

Nivelul arborilor de talie mică şi al arbuştilor este alcătuit din Jacaranda mimosifolia, Pachystachys lutea, Pittosporum tobira, îmbrăcaţi de plante căţărătoare precum Scindapsus aureus, Ficus pumila, Philodendron pinnatifidum.

Ultimul nivel al plantelor se află în umbră profundă. Printre acestea se numără: Anthurium crystallinum, Stromanthe amabilis, Anthurium cordifolium, Spathiphyllum wallisii, Spathiphyllum cochlearispathum, Cyrtomium falcatum, Fittonia verschaffeltii,  Nephrolepis exaltata.

O altă categorie de plante este reprezentată de epifite, specii care depind de copaci, folosindu-i pentru a ajunge la lumină. Enumerăm aici specii de orhidee (Cattleya labiata, Phalaenopsis amabilis), bromelii (Aechmea fasciata, Tillandsia lindenii) şi ferigi (Platycerium alcicorne).

Serele de Productie

sunt sere semiingropate, in care se produce materialul vegetal necesar popularii unor spatii exterioare ale Gradinii Botanice: specii de Begonia, Tagetes, Zinnia, Dahlia, Gazania, Campanula, Dianthus, Silene, Verbena, Petunia, Salvia etc.

Herbarul Central

contine pe langa altele donatii ca: colectia de licheni a Muzeului Antipa, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie. Printre cele mai valoroase materiale existente se numara Algae Europae (Rabenhorst), Mycotheca Universalis (Thümen), Herbarium Mycologicum Romanicum (Traian Savulescu), Hepatica Europaeae Exsiccatae (Schiffner), colectia de licheni (P. Cretzoiu), colectia de mixomicete Marcel Brandza, colectia Thümen, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie bogata mai ales in specii de Erysiphaceae.

Biblioteca

poseda pana in prezent aproximativ 9000 de exemplare cu 300 titluri de publicatii periodice, circa 2000 de carti si numeroase extrase.

Seminteria

este sectorul prin intermediul caruia se fac schimburile de materiale vegetale (seminte si plante vii) cu institutiile similare din tara si din strainatate.

MUZEUL BOTANIC

Muzeul Botanic a fost infiintat de catre Prof. Dr. Dimitrie Brandza in anul 1882 . Muzeul Botanic cuprinde colectii de plante uscate, presate, conservate in alcool sau formol si sub forma de mulaje.Tarife (Preturi) intrare Gradina Botanica BucurestiPret Intrare - Tarife bilet intrarePret bilet intrare Gradina Botanica BucurestiSpatiile exterioare ale Gradinii Botanice

• bilet intreg: 5 ron
• bilet redus: 2 ron

Muzeul Botanic

• bilet intreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron

Sere :

pe perioada lucrărilor de reabilitare accesul în sere este gratuit, având în vedere că nu toate compartimentele / pavilioanele sunt deschise vizitatorilor.

Bilete reduse: pensionari, elevi, studenti

Bilete gratuite: veteranii de razboi, copii prescolari

Abonament lunar (intrari nelimitate in Gradina Botanica timp de o luna calendaristica): 40 ronTARIFE ALTE SERVICII

Taxa de filmare gradina (echipe TV) 119,00 lei/ora (TVA inclus)
Taxa de filmare sere (echipe TV) 180,00 lei/ora (TVA inclus)
Taxa de filmare gradina (film scurt/lung metraj) 180,00 lei/ora (TVA inclus)
Taxa de filmare sere (film scurt/lung metraj) 238,00 lei/ora (TVA inclus)
Taxa de fotografiere (profesionisti) 60,00 lei/ora (TVA inclus)
Inchiriere spatii exterioare pentru evenimente ecologice 119,00 lei/ora (TVA inclus)
Inchiriere spatii pentru expozitii (picturi, sculpturi, desene) 119 lei/zi (TVA inclus)
Inchirieri plante 10% din val. de inventar/zi + TVA, pentru o perioada de 1-7 zile
Inchirieri plante 5% din val. de inventar/zi + TVA, pentru o perioada ce depaseste 7 zile


Program Gradina Botanica BucurestiProgram Intrare


Program vizitare Gradina Botanica Bucuresti

Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" Bucuresti se poate vizita dupa urmatorul program

Pentru spaţiile exterioare: de la 1 aprilie la 31 octombrie, zilnic între orele 8:00 – 20:00
de la 1 noiembrie la 31 martie, zilnic între orele 9:00 – 17:00

Pentru sere şi muzeu: marţi, joi, sâmbătă şi duminică, între orele 9:00-13:00 (la 12:45 intră ultimul grup).

Începând cu 5 noiembrie 2011 este deschis publicului vizitator şi Pavilionul „Pădurea tropicală” din cadrul Serelor Vechi.


Modalitati accesModalitati accesHarta localizare Gradina Botanica Bucuresti


Harta localizare Gradina Botanica Bucuresti traseul rute aute distanta pe harta Bucuresti. Afla cum poti sa ajungi ca pieton sau cu masine. Trasee rutiere configurabile pana la obiectiv
  • De la:

  • La:
  • Sos . Cotroceni nr 32 sector 6 Bucuresti

  • Via:Contact Gradina Botanica BucurestiAdresa Gradina Botanica BucurestiTara : Romania

Localitatea : Bucuresti

Adresa : Sos . Cotroceni nr 32 sector 6 Bucuresti

Telefon : 021 4109139 poate fi apelat intre 7.30-15.30

Website : http://www.gradina-botanica.ro/

Email E-mail    Permalink Permalink    Tag Tag: Bucuresti, gradina botanica, muzeu botanic, sere    ratingArticle Rating (90 voturi)

Articole din aceeasi categorie Articole din aceeasi categorie

Muzeul National George Enescu Bucuresti
Muzeul National George Enescu Bucuresti Romania   Muzeul Naţional “George Enescu” îl omagiază pe marele compozitor român atât prin organizarea de expoziţii dedicate personalităţii sale, cât şi pr... »

Vota Da un calificativ

Noteaza Noteaza   

    Noteaza-l        

Comentati adaugati informatii Comentati - adaugati informatii

“In data de 9-08-2011 ne-am hotarat sa facem o vizita la gradina botanica Bucuresti,apoi la gradina zoologica.Copiii au fost cei mai nerabdatori ,insa au fost foarte dezamagiti,sentiment care l-am impartasit si noi...Sincer,credeam ca o sa avem ce sa vedem,insa,dezamagire totala!!!Am incercat sa mergem intr-o sera din incinta,pentru a salva calatoria,insa am fost practic impinsi afara de o doamna angajata grabita sa ajunga acasa.Programul era pana la ora 13,insa era ora 12,45.I-am raspuns politicos ca nu asa se vorbeste cu turistii,insa a ridicat tonul la noi si a trantit usa serei tare...deplorabil,sa vii din provincie si sa intalnesti astfel de angajati...apoi am mers la gradina zoologica pentru care avem cuvinte de lauda:curatenie impecabila,animale multe,angajati politicosi!”
Autore Ciuculete 11 august 2011 @ 20:01
“Din pacate, locul arata dezolant. Gradina botanica are un potential imens, dar nevalorificat.
Un articol foarte interesant pe aceasta tema:
http://www.orasulm.eu/articole/Gradina_Botanica_de_copaci_nu_se_vede_144”
Autore Gradina botanica 12 august 2011 @ 22:33
“De ce nu desfiintati Gradina Botanica daca nu sunteti in stare sa o ingrijiti? Arata in ultimul hal, rusine sa va fie! Pentru ce platiti caricaturile alea de bodyguarzi? Treaba in stil r(r)omanesc, ce mai! Mai mare rasul!”
Autore xyz 30 noiembrie 2011 @ 14:20
“Sunt Presedintele unei Asociatii de Proprietari. Doresc sa va intreb ceva: Am nevoie pe 4 plante gen copacei mai mici sau tufe pentru a le pune la intrarea blocului. Mentioneaz ca aici este cam semiintuneric. Se poate gasi si cumpara de la dumneavoastra ceea ce dorim ? Multumesc anticipat.”
Autore Tony Popescu 8 martie 2013 @ 09:02
“I know everyone will be gripped in winter, frozen through in one,http://www.guccishoesfactories.net/, cold morning,Canada Goose Outlet, the next day,Sacs Longchamp Pairs, would never see the sun,North Clearance Outlet Online, every life will experience, their winter,Burberry Outlet Online, alone and slowly turn cold,Coach Outlet Online, who can not help anyone,Marc Jacobs Outlet, that cold winter,Michael Kors Outlet Online, my father leaning scrawny uncle,North Jackets Clearance, house to house in the snow,Ralph Lauren UK, to the village young,Gucci Factory Outlet, and old man on New Year's,Coach Factory, under every household shrine,, must struggle to kowtow,Ralph Lauren Outlet Online, even the way to go, unstable uncle,Hollister UK Shops, each finished a head, knock on the hand,Beats by Dre, holding the man of the house,Michael Kors Outlet, shaking the two,Coach Outlet USa, with tears.”
Autore polo2014 5 martie 2014 @ 14:48
“Aveti arborele paulownia de vanzare ?
La ce pret. ”
Autore NICOLAE GHEORGHE 25 martie 2014 @ 09:00
Create account.............
login//////////////////////
sign up jfiaj

yahoo mail login
yahoo mail sign up
yahoo mail sign in

hotmail login
hotmail sign in
hotmail sign upfriendship day 2015 ,,, friendship day quotes 2015 ..... friendship day images 2015 .... friendshipday wallpapers 2015 ..... friendship day sms 2015...

friendship day 2015
,,, friendship day quotes 2015 ...
.. friendship day images 2015 ...
. friendshipday wallpapers 2015 ....
. friendship day sms 2015

independence day 2015fb status , whatsapp status

independence day 2015 happy
independence day images 2015

independence day wallpapers2015 happy
independence day quotes 2015


ramadan 2015 ..........

ramadan images 2015 ...........

ramadan quotes 2015 ............

ramadan wallpapers 2015 ............

ramadan greetings 2015 ...............

ramadan 2015 ..........

ramadan images 2015 ...........

ramadan quotes 2015 ............
ramadan wallpapers 2015 ...........

ramadan greetings 2015 ...........


http://www.createloginsignup.com
http://www.friendshipdayy.com/
http://www.happyindependencedayy.com/
http://www.ramadaneid2015.com/
Create account.............
login//////////////////////
sign up jfiaj

yahoo mail login
yahoo mail sign up
yahoo mail sign in

hotmail login
hotmail sign in
hotmail sign upfriendship day 2015 ,,, friendship day quotes 2015 ..... friendship day images 2015 .... friendshipday wallpapers 2015 ..... friendship day sms 2015...

friendship day 2015
,,, friendship day quotes 2015 ...
.. friendship day images 2015 ...
. friendshipday wallpapers 2015 ....
. friendship day sms 2015

independence day 2015fb status , whatsapp status

independence day 2015 happy
independence day images 2015

independence day wallpapers2015 happy
independence day quotes 2015


ramadan 2015 ..........

ramadan images 2015 ...........

ramadan quotes 2015 ............

ramadan wallpapers 2015 ............

ramadan greetings 2015 ...............

ramadan 2015 ..........

ramadan images 2015 ...........

ramadan quotes 2015 ............
ramadan wallpapers 2015 ...........

ramadan greetings 2015 ...........


http://www.createloginsignup.com
http://www.friendshipdayy.com/
http://www.happyindependencedayy.com/
http://www.ramadaneid2015.com/

Autore ramadan eid 2015 10 iunie 2015 @ 12:10
Autore puja 20 august 2015 @ 14:24
Autore puja 20 august 2015 @ 14:27

You can send new year quotes to your friends.
Happy new year quotes
Happy new year quotes

2016
Autore Happy new year quotes 26 noiembrie 2015 @ 08:03
Autore Sumit 16 decembrie 2015 @ 19:05
“Thank You. You can celebrate new year with great sms, quotes & messages.
happy new year quotes
happy new year sms
happy new year wishes 2016
happy new year messages
Autore Happy New Year 2016 19 decembrie 2015 @ 11:24
Autore new BHAI 21 decembrie 2015 @ 10:21
Autore SMS4LIKE 25 decembrie 2015 @ 08:27
Autore new year 2016 27 decembrie 2015 @ 07:41
“Great. Thanks for sharing. Watch Australian open 2016 live streaming and score here
Australian open 2016 live
Australian open tennis 2016
Australian open 2016 schedule
Australian open 2016 tv schedule
Autore Australian open tennis 2016 29 decembrie 2015 @ 06:21
Autore cat 2015 result 29 decembrie 2015 @ 06:36
Autore mothers day 2016 27 martie 2016 @ 08:45
Autore vimax asli 29 iunie 2016 @ 16:24
“I appreciate you sharing this article.Thanks Again. Much obliged.”
Autore Mohenjo Daro Torrent 6 august 2016 @ 12:14
“http://www.happydiwali-pictures.net/”
Autore Happy Diwali Wishes 6 septembrie 2016 @ 17:36
“great post you have shared..”
Autore new year 2017 10 septembrie 2016 @ 13:53
“feeling great to read this article..”
Autore love quotes 10 septembrie 2016 @ 13:55
“nice post.”
Autore sad love quotes 10 septembrie 2016 @ 13:56
“Your Site Is Very Good and The Post is Well On Topic, Thanks for Sharing it with us.
Autore new year 2017 12 septembrie 2016 @ 13:14
“Pretty nice information. it has a better understanding. thanks for spending time on it.
Autore happy birthday quotes 12 septembrie 2016 @ 13:15
“Your Site Is Very Good and The Post is Well On Topic, Thanks for Sharing it with us.
Autore happy birthday Wishes 12 septembrie 2016 @ 13:15
“Your site is truly cool and this is an incredible rousing article. Much thanks to you to such an extent.
Autore Best Christmas Quotes 12 septembrie 2016 @ 13:16
“Thanks a lot for all this. Get New Year 2017 Quotes wishes and more.”
Autore happy new year wishes 12 septembrie 2016 @ 14:10
Autore happy new year wishes 18 septembrie 2016 @ 12:08
Autore shivaay 21 septembrie 2016 @ 07:23
Autore Diwali 2016 Images 22 septembrie 2016 @ 22:05
Autore gauravmanral 28 septembrie 2016 @ 12:18
Autore john 28 septembrie 2016 @ 12:20
Autore lalit 8 octombrie 2016 @ 13:01
Autore new year 2017 17 octombrie 2016 @ 12:49
Autore Shahzad 25 octombrie 2016 @ 14:43
“nice blog post.
http://www.lovequote-s.com/new-year-quotes/
http://www.lovequote-s.com/new-year-images-with-quotes/
http://www.lovequote-s.com/new-year-love-quotes/
http://lovequote-s.com/funny-new-year-quotes/
http://www.lovequote-s.com/”
Autore new year quotes 26 octombrie 2016 @ 08:40
Autore new year quotes 26 octombrie 2016 @ 08:42


http://www.happyveteransdays.com
http://www.happythanksgivingclipart.com
http://www.thanksgivingimagesfree.com
http://thanksgivingquotesinspirational.com
http://www.merrychristmas2016pictures.com
http://hell-in-a-cell-results.com
http://happy-thanksgiving-day.com
http://the-voice-winner.com
http://yahoomail-signin.com
http://new-york-marathon-results.com
http://happy-veterans-day-quotes.com
http://www.halloweencostumesforkidsboys.com
http://www.signuploginsignin.com
http://buy-portable-bluetooth-speakers.com
http://new-york-marathon-results.com/nyc-marathon-results-2016.html
http://new-york-marathon-results.com/tag/new-york-marathon-results-winners
http://www.mp3soni.in
http://saratoga-race-results.com”
Autore http://www.happyveteransdays.com 27 octombrie 2016 @ 05:14
Autore http://www.happyveteransdays.com 27 octombrie 2016 @ 05:16

Adaugati un comentariu Adaugati un comentariu

Numele (este necesar)

Email-ul (este necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Footersite Maximizare
Copyright 2009-2013 by Oferte Last Minute
 Condiţii de Utilizare   Privacy Statement   Oferte Agentii Turism 
Home  |  LastMinute  |  Litoral  |  SKI  |  Revelion  |  Craciun  |  CityBreak  |  VACANTE  |  Circuite  |  Hoteluri pensiuni  |  Agentii Turism  |  Zone Turistice  |  Contact